AnaPig 2018 (TRZODA CHLEWNA 1 Locha)

  • szt.
  • Cena netto: 990,00 zł 1 217,70 zł

(W przypadku pytań o większą liczbę loch prosimy o kontakt, do limitu maksymalnej liczby loch zalicza się tylko lochy żyjące, oproszone minimum jeden raz)

AnaPig 2018 - Program do obsługi stada świń 
(dawniej: KOMPUTEROWY SYSTEM OBSŁUGI FERMY TRZODY CHLEWNEJ SYSTEM TRZODA)


Prowadzenie nowoczesnej i opłacalnej hodowli i produkcji trzody chlewnej związane jest z wykorzystywaniem wielu rodzajów informacji. Realizacja pracy hodowlanej na fermie świń wymaga gromadzenia wielu danych o zwierzęciu, jego przodkach, potomstwie i rodzeństwie. Analizy ekonomicznoprodukcyjne wymagają znajomości danych z zakresu poziomu produkcji fermy, ponoszonych nakładów i uzyskiwanych przychodów. Efektywne żywienie zwierząt wymaga stosowania dobrze zbilansowanych receptur paszowych. Dla gospodarstw zajmujących się hodowlą i produkcją świń opracowany został system obsługi (zarządzania) fermy świń AnaPig. Program ten pozwala na wszechstronną obsługę stada, może być stosowany zarówno przez fermy hodowlane jak i towarowe.

Program AnaPig zajmuje się wieloma stronami działalności fermy trzody chlewnej:

• szczegółową rejestracją zdarzeń hodowlanych i produkcyjnych, takich jak: pokrycia, oproszenia, poronienia, odsadzenia, metryczki miotów, sprzedaże, przeklasowania, wybrakowania i upadki, zakupy zwierząt, zużycie i koszty pasz, inne koszty i przychody, efektywność odchowu i tuczu zwierząt, rejestracja przebiegu odchowu młodzieży hodowlanej, w tym m.in. ważenia kontrolne, rejestracja wyników oceny przyżyciowej oraz kwalifikacji i licencji materiału hodowlanego (w tym współpraca z aparatami do pomiaru mięsności), choroby i zabiegi weterynaryjne, wyniki klasyfikacji poubojowej. Wszystkie zebrane informacje są gromadzone w kartotekach, takich jak kartoteki loch, knurów, miotów, pokryć, kosztów, itp. Dane te służą do przygotowywania wszelkich dokumentów generowanych przez program.


• prowadzeniem analiz ekonomiczno - produkcyjnych, takich jak:
- raporty produkcyjne: dzienne, tygodniowe, miesięczne, kwartalne, półroczne i roczne,
- zestawienia i analizy ekonomiczne, analizujące poziom rentowności produkcji,
- analizy z zakresu organizacji produkcji: wykazy loch do oproszenia, odsadzenia, pokrycia, kontroli ciąży, itp.,
- raporty wyszukujące zwierzęta o niskiej produkcyjności oraz nieprawidłowym cyklu rozrodczym,
- raporty analityczne, zajmujące się szczegółowymi analizami poszczególnych odcinków pracy fermy: wykazy loch wysoko- i niskoprodukcyjnych, analizy
użytkowości rozpłodowej knurów oraz intensywności ich użytkowania,
- analizy skuteczności pokryć, zestawienia użytkowości rozpłodowej loch w zależności od wieku lochy oraz liczebności miotu, analizy wyników odchowu prosiąt ssących, szczegółowe analizy poszczególnych faz cyklu rozrodczego, np. analiza okresu odsadzenie-pokrycie, analiza powtórnych pokryć loch, uszeregowanie loch wg użytkowości rozpłodowej, analizy upadków oraz wybrakowań zwierząt, analizy efektywności odchowu i tuczu zwierząt na fermie (przyrosty dzienne oraz zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała), analizy sprzedaży zwierząt i wiele innych,
- raporty i analizy hodowlane, takie jak: raport z oceny przyżyciowej, wyniki oceny przyżyciowej potomstwa po poszczególnych ojcach, zestawienie wyników oceny przyżyciowej, analizy rozchodu materiału hodowlanego, itp.,
- wykresy graficzne, pozwalające na graficzne obrazowanie uzyskanych wyników produkcyjnych, ekonomicznych i hodowlanych,


• obsługą poszczególnych elementów pracy hodowlanej na fermie zarodowej, przygotowywaniem dokumentów hodowlanych, takich jak: metryczki miotów, zgłoszenia do oceny, protokoły oceny przyżyciowej, karty loch i knurów, rejestry nabywców materiału hodowlanego, zgłoszenia zwierząt do SKURTCh, wykazy loch i knurów wybrakowanych z hodowli, itp.,


• przygotowywaniem wielu innych dokumentów, takich jak: księga inwentarza żywego, obrót stada, protokoły i kwity urodzenia, padnięcia, uboju z konieczności, przeważenia, przychodu i rozchodu, rachunki i faktury sprzedaży, itp..


Cechy programu:

  • Możliwość prowadzenia wielu stad w jednym programie,
  • Obsługa stad o różnych profilach produkcji, w tym stad zarodowych i towarowych a także pracujących w cyklu zamkniętym lub otwartym,
  • Prowadzenie indywidualnych kartotek loch, knurów, miotów, pokryć, zdarzeń produkcyjnych i hodowlanych, leczenia, zabiegów weterynaryjnych itd.
  • Wyliczanie wyników produkcyjności stada,
  • Szeroki zakres rejestrowanych informacji (pokrycia, oproszenia, poronienia, odsadzenia, zakupy, sprzedaże, przeklasowania, upadki, wybrakowania, odchów i tucz, koszty i przychody, choroby i zabiegi wet., praca hodowlana i wiele innych),
  • Ścisła współpraca z Centralną Bazą Internetową Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”
  • Szeroki wachlarz raportów i wykresów produkcyjnych i hodowlanych.